Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Home » Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd) – hello friends Welcome to studydhaba.com .

Bihar Prelims Questions Asked (With Answers):The Bihar Public Service Commission (BPSC), conducted 60th, 61st and 62nd Combined Joint Preliminary examination successfully.

The exam was conducted to recruit candidates for 642 Posts in various departments of the Bihar Government under BPSC (60th-62nd) Recruitment. On candidates’ demand we are going to upload Bihar Prelims Questions with solutions which will help candidates to recheck the answers they marked. Also in the ending part, you will find BPSC Expected Cut Off for the said paper formulated on various factors.

Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Bihar Prelims Questions Asked (With Solutions) -Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

The preliminary examination of BPSC comprised of objective type questions. BPSC (60-62) Prelims will be qualifying in nature. For the first time, the applicants were given 5 multiple choices rather than 4 for each question.

Exam Pattern of BPSC prelims Exam 2017

  • There were a total of 150 questions, each carrying 1 mark i.e. total marks assigned for the preliminary examination were 150.
  • The duration of the examination was two hours i.e. 120 minutes.

1) Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857?

a) Namdar Khan

b) BabuKunwar Singh

c) Birsa Munda

d) Shankar Shah

e) None of the above/More than one of the above

Ans. BabuKunwar Singh

2) Birsa was captured, while asleep, on :

a) 1 February, 1900

b) 2 February, 1900

c) 3 February, 1900

d) 4 February , 1900

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

3) “The Muslims , if contented and satisfied, would become the greatest bulwark of British power in India”. Who wrote it ?

a) Herbert Risley

b) Lord Lytton

c) W.W.Hunter

d) H.N.Brailsford

e) None of the above/More than one of the above

Ans: W.W.Hunter

4) “In my belief , Congress is to tottering to its fall and one of my great ambitions while in India is to assist it to a peaceful demise.” Who wrote it?

a) Lord Lytton

b) Lord Dufferin

c) Lord Curzon

d) Lord Minto

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Lord Curzon

5) Who drew Mahatma Ganghi’s attention towards the exploitation of the peasants by the European Indigo planters?

a) Baba Ram Chandra

b) Raja Kumar Shukla

c) Swami SahajanandaSaraswati

d) Sri Krishna Sinha

e) None of the above/More than one of the above

Ans.Raja Kumar Shukla

6) Who was elected the first President of All India Kisan Sabha at Lucknow in 1936?

a) N.G.Ranbga

b) E.M.S.Namboodri pad

c) Swami SahajanandSaraswati

d) Acharya Narendra Dev

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Swami SahajanandSaraswati

7) Sir Michael O’Dwyer was shot dead on 13 March, 1940 in London by :

a) Madal Lal Dhingra

b) M.P.T.Acharya

c) V.D.Savarkar

d) Udham Singh

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Udham Singh

8) Who was the Prime Minister of England when the Montague-Chelmsford Act was passed in 1919?

a) Lloyd George

b) George Hamilton

c) Sir Samuel Hoare

d) Lord Salisbury

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Lloyd George

9) Who left Patna College with just 20 days remaining for his examination during the Non-Cooperation Movement?

a) Rajendra Prasad

b) Braj Kishore

c) Jai Prakash Naryana

d) Sri Krishna Sinha

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Jai Prakash Naryana

10) Who became champion of socialism and wanted to overthrow of British rule, Princely states, Landlordism and Capitalism in 1933?

a) Rajendra Prasad

b) Jawaharlal Nehru

c) Bhulabhai Desai

d) Sardar Patel

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Jawaharlal Nehru

11) Who joined Subhas Chandra Bose to found All India Forward Bloc and actively associated with the INA movement?

a) Jai Prakash Narayan

b) Baikunth Shukla

c) Sheel Bhadra Yajee

d) Ram Narain Prasad

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Sheel Bhadra Yajee

12) Who is regarded as “The Mother of Indian Revolution”?

a) Mrs.Annie Besant

b) Snehlata Wadekar

c) Sarojini Naidu

d) Madam Bhikhaji Rustam Cama

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Madam Bhikhaji Rustam Cama

13) Which journal was not associated with the revolutionary activities?

a) Sandhya

b) Yugantar

c) Ghadr

d) Young India

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

14) First Indian elected to the British House of Commons was Dadabhai Naoroji who contested on the ticket of ;

a) Liberal Party

b) Labour Party

c) Conservative Party

d) Communist Party

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Liberal Party

15) Swaraj Party was formed following the failure of:

a) Non-Cooperation Movement

b) Civil Disobedience Movement

c) Rowlatt Bill Satyagraha

d) Champaran Satyagraha

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Non-Cooperation Movement

16) The Chittagong Armoury Raid had been planned by

a) Surya Sen

b) Chandan Dutta

c) Vidhan Ghosh

d)Jatin Das

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Surya Sen

17) The Cabinet Mission came to India in :

a) February 1942

b) March 1942

c) April 1942

d) May 1942

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

18) A pleader of Bihar who left his lucrative practice during Non-Cooperation Movement was :

a) Jai Prakash Narayan

b) Rajendra Prasad

c) Sahajanand Saraswati

d) Raj Kumar Shukla

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Rajendra Prasad

19) The precursor of Indian National Congress was :

a) British Indian Association

b) Indian Association

c) Indian National Union

d) Indian League

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Indian Association

20) Who organised the “KhudaiKhidmatgar” in 1929?

a) Abdul Gaffar Khan

b) Ali Brothers

c) Ansari Brothers

d) MaulanaAbulKalam Azad

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Abdul Gaffar Khan

21) A, B, C, Invested 20 lac rupees in a business in the ratio 7 : 2 : 1. The total profit is 18%. A has to pay 30% tax and B hast to pay 20% tax. What percent of net profit of A is more than the net profit of B?

a) 118.8%

b) 180.0%

c) 306.25%

d) 304.5%

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 306.25%

22) If SURGICAL –STRIKE is coded as 13979313-129925, then METRO-TRAIN is coded as

a) 15295-29195

b) 45296-29195

c) 45295-29194

d) 15296-29195

e) None of the above/More than one of the above

Ans. 45296-29195

23) x is a consecutive whole number and the first four values of expression 400;”> + 3y -3 are 7, 20, 45, 88, then the fifth value is

a) 137

b) 155

c) 158

d) 143

e) None of the above/More than one of the above

Ans.155

24) In the series of numbers and alphabets A26H, C24F, G20B, the next term is

a) M13D

b) O11C

c) M12B

d) M14E

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

25) The dearness-allowance of a person with basic salary Rs.7700 is increased to 132% form 125% and the tax deduction on both is increased to 22% from 20%. He got salary increased by

a) Rs.74.00

b) Rs.77.00

c) Rs.385.00

d) Rs.369.00

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

26) If sign +, represents multiplication, x addition; – division, ÷ difference> equal and = represents greater than, then which of the following relation is true?

a) 12 – 2 + 3 ÷ 8 x 1 > 12

b) 11 x 2 ÷ 4 – 2 + 1 = 11

c) 7 ÷ 2 x 5 – 5 + 2 = 7

d) 5 x 6 – 3 ÷ 3 + 1 > 4

e) None of the above/More than one of the above

Ans. 11 x 2 ÷ 4 – 2 + 1 = 11

27) How many times the digit 9 occurs in the numbers from 100 to 999.

a) 280

b) 218

c) 229

d) 228

e) None of the above/More than one of the above

Ans: 280

28) In the bottom of a water tank, there are two drains A and B. If only A is open , it takes 30 minutes to empty a full tank and if only B is open, it takes 20 minutes. If for 10 minutes both drains are open, then B is closed, how much time it takes to empty a full tank?

a) 18 minutes

b) 15 minutes

c) 17 minutes

d) 20 minutes

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

29) Which of the following pairs is not correctly matched ?

a) Vitamin B Oranges

b) Vitamin D – Cod-liver oil

c) Vitamin E – Wheat germ oil

d) Vitamin K – Alfalfa

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

30) Teflon is a polymer of which of the following monomers?

a) Tetrafluoroethylene

b) Vinyl chloride

c) Chloroprene

d) Acetylene dichloride

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Tetrafluoroethylene

31) Which of the following is responsible for controlling hereditary characters of the living cells?

a) Enzyme

b) Hormone

c) RNA

d) DNA

e) None of the above/More than one of the above

Ans: DNA

32) Which of the following vitamins is known as ergocalciferol ?

a) Vitamin D

b) Vitamin D

c) Vitamin B

d) Vitamin B

e) None of the above/More than one of the above

Ans: Vitamin D

33) Which of the following pairs is not correctly matched?

a) Retinol – Xerophthalmia

b) Tocopherol – Beriberi

c) Cyanocobalamin – Anaemia

d) Ergocalciferol- Rickets

e) None of the above/More than one of the above

Ans: e

34) Bakelite is formed by the condensation of

a) Urea and formaldehyde

b) Phenol and formaldehyde

c) Phenol and acetaldehyde

d) Melamine and formaldehyde

e) None of the above/More than one of the above

Ans. Phenol and formaldehyde

35) Which one of the following is an antibiotic drug?

a) Quinine

b) Sulphaguanidine

c) Chloramphenicol

d) Aspirin

e) None of the above/More than one of the above

Ans:Quinine

Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

To Download Full Paper Solution Click on Download Button given below –Bihar Prelims Questions Asked Pdf BPSC Expected Cut Off (60th-62nd)

Print Friendly
By |February 13th, 2017|BPSC|

About the Author:

Leave A Comment

Inline
Inline