Home » Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018 – Latest news

Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018 – Latest news

2018-03-11T22:00:55+00:00Categories: Exams|

Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018 – Latest news

Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018 – Latest news – Today’s Rajasthan Police Constables Exam is now concluded. The exam is being conducted from 7th March to 5th May 2018 in three shifts each day (i.e. 8.30 AM to 10.30 AM, 12.30 PM to 2.30 PM, 4.30 PM to 6.30 PM).

So, have a look at the Rajasthan Police Analysis 11th March 2018 and Questions Asked and get familiar with the difficulty level of the exam.

Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018

Rajasthan Police Constable Exam Pattern – Written Test

Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018

Detailed Rajasthan Police Analysis 11th March 2018

  1. General Intelligence & Reasoning – Easy To Moderate – 23- 25
  2. General Awareness – Easy to Moderate – 9 to 11 Questions 
  3. History & Geography of Rajasthan – Easy To Moderate – 22 – 24 Questions 

Total number Of Questions Attempts – 54 to 60 Questions Is good Attempts 

Rajasthan Police Questions Asked 11th March 2018 – General Awareness

Your Content Goes Here

Your Content Goes Here

Q1. आकाश का रंग नीला क्यू दीखता है
Ans – Reflection के कारण

Q2. किस्मे प्रकाष का वेग सबसे आधी होता है
Ans – निर्वात में

Q3. मनुष्य के शरीर में यूरिया का निर्माण कहा होता है
Ans – लिवर में

Q4. राजस्थान के जनजाति मंत्री
Ans – कमसा मेघवाल

Q5. BSNL का पूर्ण प्रपत्र
Ans – Bharat Sanchar Nigam Limited

Q6. दूरसंचार में कौनसी तरंगे होती है
Ans – सुक्ष्म तरंगे

Q7. आयोडीन की कमी से कौनसा रोग होता है/
Ans – गलगढ़ रोग

Q8. दौपदा का क्या अर्थ है
 Ans – भैलो की दोस्ती

Q9. गुररूत्वाकर्षण का सिद्धांत किसने दिया था
Ans – न्यूटन ने

Q10. भारत में संगमरमर की सबसे बड़ी खान कहा पर है
 Ans – किसनगढ़ में

Q11. मेवाड़ सुमर मिल की स्थापना कब हुई थी
Ans – १९३२ में

Q12. CPU में नियंत्रण इकाई का क्या कार्य है
Ans – कार्यक्रम अनुदेश डिकोड

Q13. कम्पूटरो को एक साथ जोड़ना क्या कहलाता है
Ans – नेटवर्क

Q14. Modulation और Demodulation कौन करता है
Ans – Modem

Q15. JAVA क्या है
Ans – प्रोगरामिंग लैंग्वेज है

Q16. एक ___ = एक अरब बिट्स
Ans – एक गिबि (1 GB)

Q17. एक लॉगिन नाम और पासवर्ड करे सत्यापन है
Ans – प्रमाणीकरण

Q18. LAN का पूर्ण प्रपत्र
Ans – Local Area Network

Questions Asked From Rajasthan History And geography in Rajasthan Police Exam

Q1. जैसलमेर प्रजा मंडल की स्थापना किसने की
Ans – मीठालाल व्यास

Q2. मेवाड़ में आर्य समाज किसने स्थापित किया
Ans – दयानन्द सरस्वती

Q3. राजस्थान में सांप्रदायिक सद्धभावना का सबसे बड़ा मेला कहा लगता है
Ans – रामदेवरा रणुजा में

Q4. बीकानेर का निर्माण कब और किसने किया
Ans – राओ बिका ने , १४४० में

Q5. बड़ोपल गाओं क्यू प्रसिद्ध है
Ans – नमकिन पानी की झीलो के लिए प्रसिधा है

Q6. क्यूँमशामजी का मंदिर कहा है
Ans – चित्तौड़गढ़ में

 

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Ok