English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

Home » English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download -Today in this post we shall discuss the English questions asked in the CGL Tier-1 2017 Exam.English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

Q1. Find the Synonym for the following question? 
Opulent
(a) Sparse
(b) Ascetic
(c) Grandiose
(d) Penurious
S1. Ans.(c)
Sol.  opulent: ostentatiously costly and luxurious.
Q2. Find the Synonym for the following question? 
Grotesque
(a) Ordinary
(b) Normal
(c) Fabulous
(d) Distorted
S2. Ans.(d)
Sol.  grotesque: comically or repulsively ugly or distorted.
Q3. Find the Antonym for the following question?
Irk
(a) Genial
(b) Exasperate
(c) Vex
(d) Pique
S3. Ans.(a)
Sol.  irk: irritate; annoy, genial-friendly and cheerful.
Q4. Find the Antonym for the following question?
Apex
(a) Base
(b) Zenith
(c) Meridian
(d) Median
S4. Ans.(a)
Sol.  Apex-the top or highest part of something, especially one forming a point.
Q5. Find the Correctly Spelt word?  
(a) Neeice
(b) Neice
(c) Niece
(d) Niecie
S5. Ans.(c)
Sol.  ‘Niece’ is correct spelling.
Q6. Find the Correctly Spelt word? 
(a) Dectionary
(b) Dictioenery
(c) Dictionery
(d) Dictionary
S6. Ans.(d)
Sol.  ‘Dictionary’ is correct spelling.
Directions (7-9): Some parts of the sentences have error and some are correct. Find out which part of a sentence has an error.
Q7. If I am you I would not have behaved like that.
(a) If I am you
(b) I would not have behaved
(c) like that.
(d) No error
S7. Ans.(a)
Sol. Write ‘had been’ in place of ‘am’.
Q8. He made me to do all the work.
(a) He made me
(b) to do
(c) all the work.
(d) No error
S8. Ans.(b)
Sol. Write ‘do’ in place of ‘to do’. Infinitive ‘to’ is not used with the verb ‘make’.
Q9. Neither of them were able to complete the work.
(a) Neither of them
(b) were able to
(c) complete the work.
(d) No error
S9. Ans.(b)
Sol. Write ‘was’ in place of ‘were’.
Q10.A person who is made to bear the blame due to others. 
(a) Omnipresent
(b) Anonymous
(c) Scapegoat
(d) Epilogue
S10. Ans.(c)
Sol.  scapegoat: a person who is blamed for the wrongdoings, mistakes, or faults of others, especially for reasons of expediency.
Q11.That which cannot be corrected.
(a) Inevitable
(b) Incorrigible
(c) Invincible
(d) None of these
S11. Ans.(b)
Sol.  incorrigible: (of a person or their behaviour) not able to be changed or reformed.
Q12. Short speech a poem given at the end of a play or book 
(a) epilogue
(b) preface
(c) debut
(d) climax
S12. Ans.(a)
Sol. epilogue: a section or speech at the end of a book or play that serves as a comment on or a conclusion to what has happened.
Directions (13-17): In the following passage, some of the words have been left out. First read the passage over and try to understand what it is about. Then fill in the blanks with the help of the alternatives given. Mark your answer in the Answer Sheet.
Since you have never had to (13) me for anything, perhaps you wouldn’t be (14) sticking (15) me now that I have run (16) debt, and (17) these people that it is in no way a Reflection on my character.
Q13.
(a) Appreciate
(b) Reproach
(c) Assert
(d) Pester
S13. Ans.(b)
Sol. Reproach- express to (someone) one’s disapproval of or disappointment in their actions.
Q14.
(a) Averse to
(b) Deprived of
(c) Indifferent to
(d) Desirous of
S14. Ans.(a)
Sol. Averse to- having a strong dislike of or opposition to something.
Q15.
(a) At
(b) On
(c) For
(d) To
S15. Ans.(d)
Sol. Preposition ‘to’ is correct.
Q16.
(a) In
(b) Into
(c) With
(d) On
S16. Ans.(b)
Sol. Preposition ‘into’ is correct.
Q17.
(a) Alluding
(b) Making
(c) Convincing
(d) Informing
S17. Ans.(c)
Sol. Convincing- is correct choice.

English Questions Asked SSC CGL Tier 1 2017 pdf Download

Q18.What is the meaning of the idiom “teething problems”? 
(a) Something that is of less value
(b) problems in society
(c) problems that you experience in the early stages of an activity
(d) teeth problems
S18. Ans.(c)
Sol.  teething troubles: short-term problems that occur in the early stages of a new project.
Q19. What is the meaning of the idiom “To keep the wolf away from the door”?
(a) To keep away from extreme poverty
(b) To keep off an unwanted and undesirable person
(c) To keep alive
(d) To hold the difficulties and dangers in check
S19. Ans.(a)
Sol.  keep the wolf from the door: to maintain oneself at a minimal level; to keep from starving, freezing.
Q20. What is the meaning of the idiom “To keep the ball rolling”?
(a) To earn more and more
(b) To work constantly
(c) To maintain the progress of a project, plan, etc.
(d) To make the best use of
S20. Ans.(c)
Sol.  keep the ball rolling: to cause something that is in progress to continue.
Q21. He has seen many ups and downs in life but he has never been as much dejectedas he is today.
(a) that much dejected
(b) so much in dejection
(c) so dejected
(d) No improvement
S21. Ans.(c)
Sol. so dejected. So-as is correlative conjunction and used in pairs.
Q22. Socrates had many disciples and the most great of them was Plato.
(a) the greater
(b) the greatest
(c) greatest
(d) No improvement
S22. Ans.(b)
Sol. the greatest- article ‘the’ is used with superlative degree.
Q23. Neither the judge nor I am ready to announce who is the winner.
(a) am ready to announce who the winner is
(b) are ready to announce who the winner is
(c) is ready to announce who is the winner
(d) No improvement
S23. Ans.(a)
Sol. “am ready to announce who the winner is”. In statement form of the sentence, we use verb after the subject.
Directions (24-25): The sentences given in each question, which properly sequenced, form a coherent paragraph. Each sentence is labeled with a letter. Choose the most logical order of sentences from among the given choices to construct a coherent paragraph.
Q24.
A. In 2010-11, the studies conducted showed that the growth of exports from the various Indian states was robust.
B. In the first half of 2011-12 there was robust export growth in case of Karnataka, Uttar Pradesh, and Time Nadu.
C. The data on state of origin of exports of goods showed that the two States, namely Gujarat and Maharashtra, accounted for 46 percent of exports from India.
D. Only Goa and negative export growth due to fall in ore exports owing to a ban on exports of iron ore by the Karnataka government
(a) ABCD
(b) CDBA
(c) ACBD
(d) BCDA
S24. Ans.(d)
Sol. The logical and correct order of the sentences of the given paragraph should be- BCDA.
Q25.
 A. Widely published tables of income levels of all countries indicate that when incomes are higher, the greater is the contribution made by the manufacturing industry.
B. Countries that have little or no industry are almost invariable poor.
C. The lesson is clear, to overcome poverty and backwardness, a country must become industrialized.
D. Industrialization is seen as the key to growth and a prerequisite for development.
(a) CBAD
(b) DCBA
(c) DABC
(d) CABD
S25. Ans.(c)
Sol.  The logical and correct order of the sentences of the given paragraph should be- DABC
By |August 6th, 2017|Education|

About the Author:

Leave A Comment

Inline
Inline