General Science Based Questions Mock Test 2 For UPSC,SSC,GD Constable – Hello friends Welcome to Studydhaba.com. Here We are sharing General science based Questions Mcq Test For Upcoming Exams . You can practice These Questions for Exam Point Of View.

General Science Based Questions Mock Test 2

General Science Based Questions Mock Test 2 For UPSC,SSC,GD Constable

1.Which part of the cinchona yields a drug?

(a) Endosperm (b) Pericarp
(c) Bark (d) leaf

2. Fiber of cotton is obtain from–

(a) Stem (b) Seed
(c) Fruit (d) Root

3. An enzyme produced by HIV that allows the integration of HIV DNA into the host cell’s DNA is –

(a) Integrase (b) Ligase
(c) Helicase
(d) DNA gyrase

4. Dr. Norman E. Borlaug belonged to-

(a) Spain (b) Mexico
(c) America (d) Austria

5. Eye of potato are –

(a) Apical buds
(b) Axillary buds
(c) Adventitous root

(d) Extra axillary bud

6.Ginger is-

(a) Modified root
(b) Modified stem
(c) Modified leaf
(d) Modified bulb

7. Cactus is referred to as-

(a) Hydrophte (b) Mesophte
(c) Xerophyte (d) Epiphte

8. Agar – agar is prepared from

(a) Alage (b) Lichens
(c) Fungi (d) Bryophyte

9. The inflorescence of wheat is-

(a) Raceme (b) Catkin
(c) Spike (d) Panicle

10. Consider the following statements:

(1) Maize can be used for the production of starch
(2) Oil extracted from maze can be a feedstock fro biodiesel
(3) Alcoholic beverages can be produced by using maze.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2, and 3

11.Double fertilization is main feature of-

(a) Bryophtes
(b) Pteridophytes
(c) Gymnosperm
(d) Angiosperm

12. Parthenogenesis is a process in which-

(a) Fruit develop without harmone
(b) Fruit develop without fertilization
(c) Development of egg without fertilization
(d) Development of embryo without fertilization

13. A fertilized egg is known as-

(a) Oospore
(b) Conidiospre
(c) Zoospore
(d) Zygote

14. Lungs of a plant are-

(a) Leaves (b) Stems
(c) Flowers (d) Roots

15.The plant from which cocoa and chocolate are obtained is–

(a) Herb

(b) shrub

(c) Small tree

(d) very big tree

16.Crop shown at the commencement of the monsoon is called-

(a) Rabi crop
(b) Cash crop
(c) Kharif crop
(d) none of these

Answers of All these Questions Given Below

  1. C
  2. C
  3. A
  4. C
  5. B
  6. B
  7. C
  8. A
  9. C
  10. D
  11. D
  12. B
  13. D
  14. A
  15. B
  16. C
UPSC Prelims 2020 Test Series 400+ Tests Pdf Solution
 
Daily The Hindu News Paper 2019 Pdf Free
 

Follow US On Telegram For Latest Materials 

Join StudyDhaba.Com Telegram Channel – t.me/studydhaba

Latest Current Affairs Magazine 2019 Pdf 

UPSC Prelims ,Mains ,Optional Study Materials

UPSC Prelims Test Series 2020 Pdf Download

UPSC Mains Test Series 2019-2020 Download

UPSC Optional Test Series 2019-2020 Download 

SSC Study Materials 2019-2020 Pdf Download

IBPS Study Material 2019-2020 Pdf Download 

Insurance Exams Free Study Materials Pdf 2019

NEET Exam Free Study Material Pdf Download 

Latest RRB Study Material Pdf Download Free 

Teaching Exams Study Material Pdf Download 

 Donate Here For Free Study Materials  

Download The Hindu Daily News Paper E Paper Pdf 

EContact US  – ajitomghyan@gmail.com / admin@studydhaba.com

Note & Disclaimer – All Study Materials Here are shared Only For Educational Purposes .StudyDhaba Will Not Be Responsible . Whole Materials Is For Education Purpose Only .We Work hard to Provide You Quality Study Materials For All Competitive Exams .You can Also Share Study Materials,Notes Or Any Materials With Us .We Will Publish That Material On Our Website .It is a Humble Request To All Of You Please Share This Post With Your Friends And On Social Media .