Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Home » Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi – Hello friends welcome To Studydhaba.com . Here We are sharing Modern History Questions based on Mahatma Gandhi and Indian national Movement. Questions Given below .Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Modern History NCERT Questions Based On Mahatma Gandhi

Q1. Consider the following statements regarding the history of nationalism:

  1. Garibaldi regarded is considered as one of the “fathers of fatherland” in Italy because he was associated with the making of Italy.
  2. Ho Chi Minh universally called “Uncle Ho,” for his contribution in the struggle for free Vietnam from Colonial rule.
  3. George Washington is considered as the father of his country for his contribution in struggle to free America from Great Britain.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. Only I
B. I and II
C. I and III
D. All of the above

Answer: D

Q2. Consider the following facts about Mahatma Gandhi:

  1. In January 1917, Mohandas Karamchand Gandhi returned to his homeland after two decades of residence abroad.
  2. Mahatma Gandhi went South Africa as a lawyer, and became a leader of the Indian community in that territory.
  3. It was in South Africa that Mahatma Gandhi first forged the distinctive techniques of non-violent protest known as satyagraha, first promoted harmony between religions, and first alerted upper-caste Indians to their discriminatory treatment of low castes and women.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. Only I
B. I and II
C. II and III
D. All of the above

Answer: C

Q3. Which of the following sentences is incorrect regarding the Swadeshi movement of 1905-07?

  1. The Swadeshi movement of 1905-07 had greatly broadened its appeal among the middle classes.
  2. The Swadeshi movement of 1905-07 had greatly broadened its appeal among the lawyer communities.
  3. The Swadeshi movement had thrown up some towering leaders – like “Lal, Bal and Pal” the alliteration conveying the all-India character of their struggle, since their native provinces were very distant from one another.
  4. The Swadeshi movement leaders advocated militant opposition to colonial rule, there was a group of “Moderates” who preferred a more gradual and persuasive approach.

Answer: B

Q4. In which of the following year, Mahatma Gandhi made appearance in a major public event?

A. 1915
B. 1916
C. 1918
D. 1919

Answer: B

Q5. Which of the following initiatives marked Mahatma Gandhi out as a nationalist?

  1. The initiatives in Champaran, Ahmedabad and Kheda marked Gandhiji out as a nationalist with a deep sympathy for the poor.
  2. The initiatives in South Africa marked Gandhiji out as a nationalist with a deep sympathy for the poor.
  3.  The initiatives Khilafat movement of 1919-20 marked Gandhiji out as a nationalist with a deep sympathy for the poor.
  4. The initiatives Non-cooperation movement of 1920-22 marked Gandhiji out as a nationalist with a deep sympathy for the poor.

Answer: A

Q6. Consider the following statements regarding Gandhiji’s countrywide campaign against the “Rowlatt Act”:

  1. In towns across North and West India, life came to a standstill, as shops shut down and schools closed in response to the bandh call.
  2. The protests were particularly intense in the Punjab, where many men had served on the British side in the War – expecting to be rewarded for their service.
  3. Gandhiji was detained while proceeding to the Punjab, even as prominent local Congressmen were arrested.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A.    Only I
B.    I and II
C.    I and III
D.    All of the above

Answer: D

Q7. Consider the following statements regarding the campaign of Non-cooperation movement of 1920-22:

  1. It was the Rowlatt satyagraha that made Gandhiji a truly national leader and emboldened by its success, Gandhiji called for a campaign of “non-cooperation” with British rule.
  2. Indians who wished colonialism were asked to stop attending schools, colleges and law courts, and not pay taxes and also they were asked to adhere to a “renunciation of (all) voluntary association with the (British) Government”.
  3. To further broaden the struggle he had joined hands with the Khilafat Movement that sought to restore the Caliphate, a symbol of Pan-Islamism which had recently been abolished by the Turkish ruler Kemal Attaturk.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. Only I
B. I and II
C. I and III
D. All of the above

Answer: C

Q8. Consider the following statements regarding the Khilafat movement:

  1. The Khilafat Movement, (1919-1920) was a movement of Indian Muslims, led by Mahatma Gandhi.
  2. The Khilafat Movement, (1919-1920) was a movement of Indian Muslims, led by Muhammad Ali and Shaukat Ali.
  3. There were 396 strikes in 1921, involving 600,000 workers and a loss of seven million workdays.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. Only I
B. I and II
C. I and III
D. All of the above

Answer: D

Q9. Consider the following statements regarding the demands of the Khilafat Movements:

  1. The Turkish Sultan or Khalifa must retain control over the Muslim sacred places in the erstwhile Ottoman empire.
  2. The jazirat-ul-Arab (Arabia, Syria, Iraq, Palestine) must remain under Muslim sovereignty.
  3. The Khalifa must be left with sufficient territory to enable him to defend the Islamic faith.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. Only I
B. I and II
C. I and III
D. All of the above

Answer: D

Q10. During the nationalist movements, series of “Praja Mandals” were established:

  1. To promote the nationalist creed in the princely states.
  2. To promote the tradition of wearing dhoti-kurta for all the nationalists.
  3. To oppose Simon Commission of 1927 which was to report on the working of the Indian constitution established by the Government of India Act of 1919.

Which of the following statement(s) is/are correct?

A. Only I
B. I and II
C. I and III
D. All of the above

Answer: A

 

By |2018-10-01T10:27:05+00:00October 1st, 2018|Categories: UPSC Questions Ans Pdf|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Ok