Home » RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ

2018-08-09T15:10:22+00:00

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ -We have compiled 101 questions asked in Previous Years RRB ALP Exam Paper from General Science Subject.

Reading and solving these questions would help you understand the type of questions and the important topics that are asked in the Railway RRB ALP Exam Paper. Go through all the questions given in this blog, it would also help you with your revision.

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB - 101 MCQ

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ

RRB ALP Previous years general Science Questions Asked in RRB – 101 MCQ

Q1) When a beam of white light passes through a prism, the colour that undergoes the least deviation is –

a) Violet

b) Indigo

c) Red

d) Green

Correct Answer: Option C – Red

Q2) Which of the following is a chemical change?

a) Iron filings

b) Evaporation of alcohol

c) Freezing of ice

d) Burning of coal

Correct Answer: Option D – Burning of coal

Q3) Which fertiliser is prepared by treating ammonia gas with dilute sulphuric acid?

a) Basic Calcium Nitrate

b) Urea

c) Calcium Ammonium Nitrate

d) Ammonium Sulphate

Correct Answer: Option D – Ammonium Sulphate

Q4) The hardest material in the following is

a) Glass

b) Iron

c) Diamond

d) Wood

Correct Answer: Option C – Diamond

Q5) When vapour is passed on red-hot coke, we get

a) Water gas

b) Hydrogen

c) Nitrogen

d) Carbon dioxide

Correct Answer: Option A – Water gas

Q6) The mirror used in automobiles to see the rear field of view is

a) Plane mirror

b) Convex mirror

c) Concave mirror

d) None of these

Correct Answer: Option B – Convex mirror

Q7) Steam at 100°C causes more severe burns than water at the same temperature because

a) Steam reacts faster than water with skin

b) Steam is combustible

c) Steam is a gas

d) Steam can provide more heat

Correct Answer: Option D – Steam can provide more heat

Q8) Soda water is a

a) Suspension

b) Precipitate

c) Colloid

d) Solution

Correct Answer: Option D – Solution

Q9) A person is standing on a weighing machine in a moving lift. The weighing machine will show the least reading, when –

a) Going up with a uniform speed

b) Coming down with a uniform velocity

c) Going up with a uniform velocity

d) Freely falling lift

Correct Answer: Option D – Freely falling lift

Q10) In an oil lamp, there is a hole in the chimney, because:

a) Smoke may come out

b) Lamp may glow with brilliance

c) Oxygen may be available to the glowing lamp

d) Heat due to glowing may continue to go out

Correct Answer: Option C – Oxygen may be available to the glowing lamp

Q11) Which colour of light has the maximum wavelength?

a) Yellow

b) Blue

c) Red

d) Green

Correct Answer: Option C – Red

Q12) Which amongst the following pairs is not correctly matched?

a) Pascal – Pressure

b) Gauss – Light

c) Ampere – Current

d) Electric potential – Volt

Correct Answer: Option B – Gauss – Light

Q13) The mineral structure of diamond is:

a) Zinc

b) Nickel

c) Nitrogen

d) Carbon

Correct Answer: Option D – Carbon

Q14) Which of the following is an example of fossil fuel?

a) Coke

b) Natural gas

c) Coal gas

d) Producer gas

Correct Answer: Option B – Natural gas

Q15) What causes cholera?

a) Bacteria

b) Virus

c) Fungus

d) Algae

Correct Answer: Option A – Bacteria

Q16) The organic acid present in vinegar is:

a) Brufanoic acid

b) Propanoic acid

c) Methanoic acid

d) Ethanoic acid

Correct Answer: Option D – Ethanoic acid

Q17) The electric current which changes its direction after fixed intervals of time is called:

a) Induced current

b) Direct current

c) Alternating current

d) None of these

Correct Answer: Option C – Alternating current

Q18) When two bodies are rubbed against each other, they acquire:

a) Equal and similar charges

b) Equal and opposite charges

c) Unequal and similar charges

d) Unequal and opposite charges

Correct Answer: Option B – Equal and opposite charges

Q19) Which of these converts sunlight directly into electrical energy?

a) Solar cooker

b) Solar cell

c) Solar furnace

d) Solar water heater

Correct Answer: Option B – Solar cell

Q20) Lighting is caused in the sky due to the flow of charge between:

a) Two oppositely charged clouds

b) Two similarly charged clouds

c) One neutral and one charged clouds

d) None of these

Correct Answer: Option A – Two oppositely charged clouds

One Comment

  1. AmazinKart August 11, 2018 at 12:01 pm - Reply

    Thanks for sharing this useful blog’ . hello Sir please Provide More Materials related to competitive Exams . you Are doing a great Job for Aspirants .

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Ok