Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution

Home » Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution

Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution

Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution

Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution – Hello friends welcome To Studydhaba.com . Here We are sharing Current Affairs based Questions For UPSC IAS Prelims 2019 . You can Solve these Questions from link given below .

Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution

1. Consider the following statements about Index of Industrial Production (IIP)

1. The eight core industries comprise more than 50 per cent of weight in the IIP
2. Refinery products holds the highest weightage among the eight core industries

Which of the statement(s) is/ are correct?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements about UNESCO’s World Heritage Sites

  1. Khangchendzonga National Park (KNP), Sikkim is the first to be declared as ―Mixed World Heritage Site‖ in India
  2. The Operational Guidelines of 2017 allows for only two sites to be nominated by a state in an
    year.

Which of the statement(s) is/ are true?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

3. Consider the following statements about ‘State Energy Efficiency Preparedness Index ‘

1. It is being brought out jointly by Ministry of Power and NITI Aayog
2. Kerala stands first among states in terms of adopting energy efficiency measures

Which of the statement(s) is/ are true?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

4.The objective of Pradhan Mantri Swasthya Suraksha Yojana (PMSSY) is

  1. Provide Health insurance for persons affected by non- communicable diseases
  2. Provide comprehensive medical care to the Central Government employees and pensioners enrolled under the scheme.
  3. Correcting regional imbalances in the availability of affordable/ reliable tertiary healthcare services
    and also to augment facilities for quality medical education in the country.
  4. Incentivise any organisation for working towards Swachh Bharat Abhiyan

5-Consider the following statements about National Urban Health Mission (NUHM)

  1. The funding pattern of centre and state for this programme is 50:50 for all states except the eight North-Eastern states and other special category states where it is 75:25
  2. It is jointly implemented by Ministries of Urban Development, Housing & Urban Poverty Alleviation, Human Resource Development and Women & Child Development.

Which of the statement(s) is/ are not true?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

6. Consider the following statements

1. North Korea shares border with China, Russia, and South Korea only
2. South Korea is surrounded by Sea of Japan and Yellow Sea only

Which of the statement(s) is/ are true?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

7. Consider the following statements

1. Manufacturing of alloys
2. Wood preservatives
3. Tanneries
4. Anti- corrosives
5. Aircraft building

The applications of Chromium can be found in which of the above areas?

a. 1, 2, and 3
b. 1, 2, 3 and 5 only
c. 2, 3, 4, and 5
d. 1, 2, 3 and 4

8. Which of the following species are endemic to Periyar National Park in Kerala?

1. Nilgiri Wood Pigeon
2. White- bellied blue flycatcher
3. Crimson-backed sunbird

Select Answers From options given below

a. 1 only
b. 1 and 3 only
c. 2 and 3 only
d. All of the above

9. Consider the following statements about ‘Trade Winds: India’

1. It is a programme of United States which aims at enhancing military and defence trade only with India
2. It is part of the larger ‘Access Asia’ programme of US Department of Commerce.

Which of the statement(s) is/ are true?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

10. Consider the following statements about Sunderbans

1. It is is the largest contiguous mangrove forest in the world
2. It is part of the Ramsar Wetland Sites as a ‘wetland of international importance’
3. The larger part of Sunderbans is located in Bangladesh

Which of the statement(s) is/ are true?

a. 1 and 2 only
b. 2 and 3 only
c. 1 and 3 only
d. 1, 2 and 3

Answer of this Test – Studydhaba Prelims 2019 Current Affairs Questions Test 2 With Solution

  1. B
  2. A
  3. C
  4. B
  5. A
  6. A
  7. D
  8. D
  9. B
  10. C
By |2018-09-27T22:03:03+00:00September 27th, 2018|Test Series|

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Ok