StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

Home » StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution 

StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution – Here We are sharing Previous years Questions For UPSC Prelims Exam. These Questions Were Asked in previous year prelims Exam. StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

Q.1) The Rule of Law Index is released by-

a) UNECOSOC

b) UNHCR

c) World Justice Project

d) International Court of Justice

Q.2) Which of the following organisations are not included in World Bank Groups Country Partnership Framework (CPF)?

a) International Bank for Reconstruction and Development (IBRD)

b) International Finance Corporation (IFC)

c) Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA)

d) None of the above.

Q.3) Consider the following statements:

  1. Neelakurinji (Strobilanthes Kunthianus) is a shrub endemic to the shola forests of the Western Ghats in South India particularly the Nilgiris
  2. Nilgiri Hills got their name from the blue colored Nilgiri Tahr.

Which of the given statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) None of the above.

Q.4) Consider the following statements about Hungry Water Effect:

  1. Hungry Water is the released dam water devoid of any silt or sediment thereby making it more prone to carry on-way sediments.
  2. Subsequent discharge of such water from the dam leads to inundation and waterlogging of large areas.

Which of the given statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) None of the above.

Q.5) The Pardoning Powers of Governor are enshrined in the Constitution of India under which of the following article?

a) Article 161

b) Article 162

c) Article 163

d) Article 164

Q.6) The ‘e-Sahaj’ portal for grant of Security Clearance is an initiative under which of the following ministries?

a) Ministry of Defence

b) Ministry of Home Affairs

c) Ministry of Statistics and Programme Implementation

d) Ministry of External Affairs

Q.7) Recently government has launched C-DAC Information Media Server (CIMS) for enhancing Good Governance. Which of the following statements about CIMS is/are not correct?

a) It is an initiative under Ministry of Information and Broadcasting.

b) It is a dedicated computer appliance having specialized application software to provide audio and video on demand.

c) It does not require any special purpose internet service provider or data connectivity.

d) It is built with single board computer having powerful and energy efficient multi-core processor.

Q.8) With reference to the chemical properties of elements, consider the following statements:

  1. All isotopes of a given element have the same number of protons in each atom but different number of electrons.
  2. The number of protons within the atom’s nucleus is called atomic number and is equal to the number of electrons.

Which of the given statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) All are incorrect.

Q.9) Cyclone-30 is a-

a) Medical kit for treatment during nuclear hazards

b) Equipment used for generating radio-isotopes

c) Radiotherapy equipment for Cancer treatment

d) A Radioactive -isotope used for burning Cancer tissue

Q.10) With reference to the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC), consider the following statements:

C-DAC is an autonomous Scientific Society under Ministry of Communications and Information Technology.
It was the nodal agency in the making of India’s first supercomputer PARAM.
Which of the given statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) All are incorrect.

StudyDhaba Prelims Daily Previous year Questions Test 5 With Solution

  1. D
  2. D
  3. A
  4. B
  5. A
  6. B
  7. A
  8. B
  9. B
  10. C
2018-09-26T13:20:55+00:00Categories: Test Series|0 Comments

Leave A Comment

This website uses cookies and third party services. Ok