Studydhaba prelims Daily Previous year Questions test 6 With Solution – Here Is 10 questions From previous years Questions Papers . These questions Were Asked in previous years Prelims Papers.

Studydhaba prelims Daily Previous year Questions test 6 With Solution

Studydhaba prelims Daily Previous year Questions test 6 With Solution

Q.1) Which of the following international Protocol/Treaty deals with phasing out of Ozone depleting substances?

a) Kyoto Protocol

b) Montreal Protocol

c) Geneva Protocol

d) Kigali Agreement

Q.2) Recently the India Cooling Action Plan (ICAP) was released by-

a) NITI Aayog

b) Ministry of Environment, Forest and Climate Change

c) Bureau of Energy Efficiency

d) Ministry of Commerce and Industry

Q.3) With reference to the MPs Local Area Development Scheme (MPLADS), which of the given statements is/are not correct?

  1. It is a programme is funded and administered by Ministry of Home Affairs.
  2. It allots ₹5 crore per year to each Member of Parliament (MP) to be spent on projects of their choice in their constituency.
  3. This scheme doesn’t apply to the nominated members of both houses and Members of Rajya Sabha.

Select the correct codes:

a) All of the above

b) 1 and 3

c) 2 and 3

d) Only 3

Q.4) Recently Kerala Tourism’s won the prestigious gold awards of the Pacific Asia Travel Association (PATA). In context to the PATA which of the following statements is/are correct?

  1. It is an autonomous arm of the UNESCO.
  2. The PATA Awards are presented to outstanding entries in the principal categories of Marketing; Education and Training; Environment, and Heritage and Culture.

Select the correct codes:

a) Both 1and 2

b) Only 1

c) Only 2

d) None of the above

Q.5) With reference to the shifting cultivation in India, which of the following pairs are correctly matched?

  1. Jhum – Assam
  2. Ponam – Kerala
  3. Podu – Odisha
  4. Bewar masha penda – Jharkhand

Select the correct code:

a) All of the above

b) 1, 2 and 3

c) 1 and 4

d) 2 and 3

Q.6) In context to the HIV estimation in India, consider the following statements:

  1. The first round of HIV estimation in India was done in 1998.
  2. NACO undertakes HIV estimations biennially in collaboration with the Indian Council of Medical Research (ICMR).

Which of the given statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) None of the above.

Q.7) Which of the following statements about India’s first underwater robotic drone EyeROV Tuna, is NOT correct?

a) It is developed by Naval Physical and Oceanographic Laboratory (NPOL) of DRDO.

b) It can be easily accessed and controlled with the supporting attached and connected hardware such as laptops and joysticks.

c) It can be navigated up to a depth of 50 metres to take real-time HD video images to examine ship hulls or undersea cables or bridge moorings.

d) It weighs less than 10 kilogram and can be used for inspection of ship hulls, ports, dams and nuclear power plants.

Q.8) With reference to the Biochemical Oxygen Demand (BOD) consider the following statements:

  1. It is the amount of dissolved oxygen required by aerobic biological organisms to break down organic material present in a given water sample.
  2. It is most commonly expressed in litres of oxygen.

Which of the given statements is/are correct?

a) Only 1

b) Only 2

c) Both 1 and 2

d) None of the above

Q.9) Prolonged consumption of fluoride-contaminated water leads to dental and skeletal fluorosis. With reference to the fluorosis, which of the given statements is/are correct?

  1. Consumption of water having fluoride content above 1.5 mg per litre is considered dangerous to health.
  2. Mottled teeth and crippled backbone and limbs are manifestation of the disease.
  3. Presently there is no medication available against fluorosis but phasing out the use of excess fluoride polluted water can be done.

Select the correct codes:

a) All of the above

b) 1 and 2

c) 2 and 3

c) Only 3

Q.10) With reference to the Chiller Star Labelling Program, consider the following statements:

  1. It has been formulated by Ministry of New and Renewable Energy.
  2. It will promote advancement technology for central HVAC (Heating, ventilation, and air conditioning) systems to improve energy efficiency.

Which of the given statements is/are correct?

a) Both 1 and 2

b) Only 1

c) Only 2

d) None of the above.

Studydhaba prelims Daily Previous year Questions test 6 With Solution

  1. B

  2. B

  3. B

  4. C

  5. B

  6. C

  7. A

  8. A

  9. A

  10. C

    UPSC Prelims 2020 Test Series 400+ Tests Pdf Solution
     
    Daily The Hindu News Paper 2019 Pdf Free
     

    Follow US On Telegram For Latest Materials 

    Join StudyDhaba.Com Telegram Channel – t.me/studydhaba

    Latest Current Affairs Magazine 2019 Pdf 

    UPSC Prelims ,Mains ,Optional Study Materials

    UPSC Prelims Test Series 2020 Pdf Download

    UPSC Mains Test Series 2019-2020 Download

    UPSC Optional Test Series 2019-2020 Download 

    SSC Study Materials 2019-2020 Pdf Download

    IBPS Study Material 2019-2020 Pdf Download 

    Insurance Exams Free Study Materials Pdf 2019

    NEET Exam Free Study Material Pdf Download 

    Latest RRB Study Material Pdf Download Free 

    Teaching Exams Study Material Pdf Download 

     Donate Here For Free Study Materials  

    Download The Hindu Daily News Paper E Paper Pdf 

    EContact US  – ajitomghyan@gmail.com / admin@studydhaba.com

    Note & Disclaimer – All Study Materials Here are shared Only For Educational Purposes .StudyDhaba Will Not Be Responsible . Whole Materials Is For Education Purpose Only .We Work hard to Provide You Quality Study Materials For All Competitive Exams .You can Also Share Study Materials,Notes Or Any Materials With Us .We Will Publish That Material On Our Website .It is a Humble Request To All Of You Please Share This Post With Your Friends And On Social Media .